- agtteknik
- |
- 19 Şubat 2024
- |
- 0 Comments
Muhasebe yazılımı Nedir ?
Muhasebe yazılımı, şirketlerin hesaplarını tutmak, takip etmek amacıyla kullandıkları bilgisayar programlarına verilen isimdir. Şirket ihtiyaçlarına göre özelleşir ve farklılaşırlar. Günümüzde kullanılan muhasebe yazılımları ile açılış ve kapanış kayıtları, dönem sonu amortisman kayıtları gibi pek çok muhasebe kaydı otomatik olarak yapılmaktadır. Bu programlarda ortaya çıkabilecek en ufak hatanın, şirketlere belki de geri dönüşü olmayacak zararlar verebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Piyasada sadece veresiye hesabı tutulabilecek programlardan, personel, çek senet, banka takibi yapabilen programlara kadar çok çeşitli versiyonlar bulunmaktadır.
Ülkeler arasında muhasebe açısından mevcut olan farklar programlara da yansımaktadır. Örneğin; İngiltere’de uygulanan Council Tax (Belediye Vergisi) Türkiye’de uygulanmamaktadır.
Genel olarak “ön muhasebe” ve “genel muhasebe” olarak ikiye ayrılır.
Ön muhasebe programları
Bu programların amacı şirketin muhasebesini tutmak değil; bünyesinde uzman muhasebeci ya da mali müşavir bulundurmayan firmaların,
anlaşmalı oldukları muhasebeci veya mali müşavirlere iletecekleri bilgilerin ön hazırlığını yapıp derleyen programlardır.
Bünyesinde muhasebeci veya mali müşavir bulundurmayan işletmeler tarafından tercih edilirler.
Genel muhasebe programı
Bu programlar, şirketlerin muhasebesini tam anlamı ile tutabilecek şekilde geliştirilmiştir.
Geliştirilmeleri ön muhasebe programlarına göre daha zor ve zaman gerektiren bir iştir. Bu sebeple maliyetleri de yüksektir.
Genel olarak büyük ticari işletmelerde kullanılırlar. Yeni nesil muhasebe programlarında e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-irsaliye gibi kavramlar da gelmiştir.
Leave Comments
You must be logged in to post a comment.